niedziela, 25 września 2016

Fit Ciasto drożdżowe

Cześć :)
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na ciasto drożdżowe  


Od zawsze kocham drożdżowe wypieki i uwielbiam sama je piec.
Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać i ćwiczyć tego typu pyszności zdecydowanie poszły w odstawkę. 
Dlaczego? 
Powód jest prosty- wszystkie sklepowe ciasta i bułeczki drożdżowe przesiąknięte są tłuszczem i jest w nich masa cukru.

Dlatego przychodzę do was z odchudzonym, fit przepisem!!! 


Potrzebujemy:

*500g mąki pszennej
*szklankę pół na pół wody i mleka sojowego
*25g drożdży
*jajko
*45g ksylitolu
*20g cukru kokosowego
*2 łżki oleju kokosowego, który rozpuszczamy
*szczyptę soli

Dodatkowo:

*małe jabłko
*cynamon
*żółtko i odrobina mleka sojowego

Mleko z wodą leciutko podgrzewamy, żeby były delikatnie ciepłe i dodajemy do nich drożdże i łyżkę mąki. Całość mieszamy. Gdy zaczyn zacznie pracować(zwiększy się jego objętość) dodajemy do reszty składników i wyrabiamy porządnie ciasto, do momenty gdy będzie miękkie i jednolite. Odstawiamy na 1.5 h w ciepłe miejsce i przykryte ścierką. 

Następnie kroimy cieniutko obrane jabłko w plasterki. Na stole oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 1cm i przekrajamyy w pół. Na ciasto kładziemy plasteki jabłka i posypujemy cynamonem.




Obie połówki zawijamy i kroimy na na kilkucentymetrowe kawałki.


Kawałki ciasta układamy w foremce, jej kształt zależy od was (u mnie w kształcie kwiata)
Jeżeli trochę ciasta wam zostanie możecie ułożuć do foremek na babeczki, tak jak ja :)


Ciasto odstawiamy na godzinę tak jak wcześniej. Po tym czasie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. 
Pieczemy w ok. 150* ciasto przez ok. 30min, a bułeczki ok. 25min.



Jeżeli chodzi o kaloryczność, to w 100g znajdziecie:
298 kcal
8,11g białka
52g węgli
7,4g tłuszczy



Smacznego  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz